Ожиріння і рак

image title

Ожиріння, надмірна вага – керовані фактори ризику виникнення раку.

Ожиріння і куріння – одні з основних факторів, що викликають онкологічні захворювання. Боротьба з ними дозволяє знизити захворюваність і збільшити виживаність і тривалість життя (за даними британського центру із дослідження онкологічних захворювань Cancer Research UK). Ризик захворіти на рак залежить від безлічі різноманітних факторів, включаючи ті, які ви не можемо змінити (вік і гени), і ті, які можемо виключити з нашого життя – це ожиріння, куріння і надлишкова інсоляція, а збільшити – фізичну активність.

Відзначається, що у Великобританії – 1 з 20-ти випадків раку викликані надмірною вагою. Ризик виникнення раку тим вище, чим швидше і більше набирає вагу людина, і чим довше вона живе з ожирінням. Хороша новина – це те, що боротьба з ожирінням і зниження ваги можуть реально змінити ситуацію в кращу сторону. Люди, які підтримують «здорову» вагу, можуть запобігти щорічно близько 22 800 випадків раку у Великобританії. Надмірний вісцеральний жир активний, жирові клітини здатні посилати сигнали іншим клітинам в органах мішенях, порушувати процеси їх розподілу, диференціювання та апоптозу.

Згідно з одним із досліджень, молекули жиру фактично блокують роботу молекулярних рецепторів клітин-кілерів, що відповідають за розпізнавання ракових клітин і їх знищення і негативно впливають на внутрішньоклітинний метаболізм Т-кілерів (Mechanosensing through immunoreceptors Cheng Zhu, Wei Chen, Jizhong Lou, William Rittase & Kaitao Li Nature Immunologyvolume 20, pages 1269-1278 (2019)).

При накопиченні жирової тканини в організмі формується вогнище хронічного запалення, що запускає вироблення специфічних речовин: протизапальних цитокінів. Вони, в свою чергу, стимулюють ріст і розвиток пухлинних процесів. Не варто забувати і про інші фактори шкідливого впливу жирових відкладень: наприклад, про підвищення біодоступності інсуліну в клітинах жирової тканини, яке призводить до підвищення їх мітотичної активності на тлі зниження апоптозу. В результаті клітина отримує здатність розмножуватися і втрачає здатність до своєчасної смерті, перетворюючись в пухлинну. Свою роль в цьому процесі відіграє і збільшення стероїдних гормонів, – естрогену – а також факторів, які впливають на їхній метаболізм. Починаються проблеми з балансом андрогенів і естрогенів. Це добре простежується в менопаузі у жінок.

Баланс між андрогенами і естрогенами регулюється ароматазою цитохромом P450. У репродуктивному віці ця ароматаза виробляється в фолікулах яєчників, а в пременопаузі – переважно жировою тканиною. А це означає, що чим більше вага, чим більше кількість жиру, тим більша кількість речовини буде ароматази і збільшується швидкість перетворення андрогенів в естрогени. Порушення балансу між цими гормонами (відносна або абсолютна гіперестрогенія) призводить до підвищеного ризику розвитку раку грудей, матки, кишечника і яєчників. Тому жінки у віці 40+, які мають зайву вагу, помітно мають вищі ризики, ніж жінки з нормальною вагою (Хатько І, 2019). Причому роль грає не просто вага, індекс маси тіла, а показник співвідношення об’єму талії до об’єму стегон, який є маркером вісцерального ожиріння і метаболічно «нейтрального» (ОТ / ОС ≤ 0,85 (жін.)) Або «небезпечного» ожиріння (ОТ / ОС ≥0,85 (жін.)) (Жук С.І. 2018).

У жінок з ожирінням, крім перерахованих вище процесів, підступну роль в ініціації ряду патологічних процесів відіграє гормон лептин. Він утворюється в жирових клітинах і відповідальний за регулювання споживання їжі. Рецептори лептину є майже в кожної тканини і відповідають в тому числі і за регуляцію росту ракових пухлин. При ожирінні рівень цього гормону різко зростає. Дослідження раку молочної залози показали, що лептин провокував ріст клітин пухлини молочної залози за рахунок активації сигнальних шляхів (шляхів передачі сигналів між клітинами), а також посилив міграцію клітин раку молочної залози. Це стає причиною активного метастазування і рецидивів пухлини. Тому існує зв’язок між рівнем лептину з онкологічними патологіями (Хатько І, 2019).
Послідовні результати десятирічних досліджень за участю мільйонів людей показали зв’язок між надлишковою вагою, ожирінням і раком. Найбільш уразливі органи при ожирінні до розвитку онкологічного процесу: молочні залози у жінок (особливо в постменопаузі), кишечник, матка, стравохід, підшлункова залоза, нирки, печінка, верхня частина шлунка, жовчний міхур, яєчники, щитовидна залоза, мієлома та менінгіома. З цих локалізацій, найбільш поширеними видами раку є: рак молочної залози і кишечника, а 3 найбільш важко піддаються лікуванню – рак підшлункової залози, стравоходу і жовчного міхура. Ризик зростає зі збільшенням ваги, тому ми можемо бути більш впевнені, що зв’язок реальний (це називається відношенням доза-відповідь). Міжнародні організації, такі як Міжнародне агентство з дослідження раку  і Всесвітній фонд дослідження раку, підтверджують цю інформацію.

Як відомо, основними причинами розвитку ожиріння і надмірної ваги є малорухомий спосіб життя, висока калорійність раціону, що перевищує потреби організму. Кожен з нас стикається з цим ризиком виникнення надлишкової ваги, хто не дотримується енергетичного балансу. Це, коли споживання калорій – «палива» для наших клітин, набагато більший, ніж вони витрачають. Ми все частіше і частіше їмо продукти з підвищеним вмістом жирів і вуглеводів, на тлі тривалої гіподинамії. Інший фактор (неенергетичні) – це, здатність деяких продуктів запускати онкологічний процес.

Сюди можна віднести надмірне вживання швидких вуглеводів і їжі, обробленої термічно з використанням рослинної і тваринної олій. Дуже багато ведеться розмов про зв’язок між червоним м’ясом (всі види м’яса ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину), м’ясною продукцією (продукти з м’яса, отримані за допомогою обробки: засолювання, в’ялення, ферментації, копчення або інших способів консервування, спрямованих на посилення смаку або збільшення терміну зберігання або сосиски, ковбаси) і ризиком виникнення раку, особливо колоректального. Згідно з рекомендаціями ВООЗ та Міжнародного агентства з вивчення раку (МАВР, 2015) червоне м’ясо було віднесено до групи 2А – продуктів «ймовірно канцерогенних для людини», м’ясна продукція до групи 1 – продуктів «канцерогенних для людини».

Робоча група МАВР розглянула понад 800 досліджень, присвячених розвитку раку у людини (в деяких дослідженнях містилася інформація про канцерогенність обох типів м’ясопродуктів). В цілому, понад 700 епідеміологічних досліджень були присвячені червоному м’ясу, і більше 400 – м’ясній продукції. До складу робочої групи МАВР входило 22 експерти з 10-ти країн, проте вони не виявили стовідсоткового зв’язку між м’ясом і ризиками раків.
Продукти «ймовірно канцерогенні для людини» – це група (2А) продуктів, за якими обмежений обсяг фактичних даних, отриманих за підсумками епідеміологічних досліджень, що вказують на зв’язок між вживанням в їжу червоного м’яса і розвитком колоректального раку, а також є переконливі механістичні дані. Формулювання «існує обмежений обсяг фактичних даних» означає, що була відзначений позитивний зв’язок між впливом будь-якого фактору і виникненням ракового захворювання, однак повністю виключати будь-яке інше пояснення (випадковість, спотворення або помилку) не можна. До групи 1 ми відносимо ті фактори, про канцерогенність яких для людини у нас є «достатній обсяг фактичних даних».

Іншими словами, в таких випадках ми маємо в своєму розпорядженні переконливі дані про те, що той чи інший фактор є причиною ракових захворювань. Як правило, оцінка заснована на епідеміологічних дослідженнях, що вказують на розвиток ракових захворювань у людей, схильних до впливу цього фактору. Віднесення м’ясної продукції до цієї категорії засноване на наявності достатнього обсягу фактичних даних, отриманих за матеріалами епідеміологічних досліджень, які вказують на існування причинно-наслідкового зв’язку між вживанням в їжу м’ясної продукції і розвитком колоректального раку. М’ясна продукція була визнана канцерогенною для людини. Куріння тютюну і схильність до впливу азбесту також вважаються канцерогенними для людини (і теж були віднесені до Групи 1). Чи означає це, що вживання м’ясної продукції в їжу є настільки ж канцерогенним, що і куріння тютюну або схильність до впливу азбесту? – Та обставина, що м’ясна продукція була віднесена до тієї ж категорії канцерогенів, що і тютюн і азбест (МАВР Група 1, канцерогени для людини), не означає, що всі ці речовини і продукти є в рівній мірі небезпечними.

Класифікація МАВР відображає ступінь переконливості наукових даних про те, що той чи інший фактор є причиною раку, а не рівень ризику розвитку ракових захворювань, характерний для кожного з факторів. Є кілька досліджень, присвячених вивченню рівня ризику ракових захворювань, пов’язаного з вживанням в їжу тих чи інших видів червоного м’яса, таких як яловичина і свинина, і м’ясної продукції, наприклад, шинки або сосисок. Проте немає достатньої інформації, щоб судити про більший чи менший рівень ризику в зв’язку з вживанням того чи іншого виду червоного м’яса або м’ясної продукції. А також немає доказів того, що вживання червоного м’яса є причиною раку.

Проте, якщо припустити наявність причинно-наслідкового зв’язку, то за оцінками проекту «Глобальний тягар хвороб» вживання червоного м’яса можна вважати причиною 50 000 випадків смерті від раку щорічно. Але, ці цифри значно менше одного мільйона випадків смерті в рік від раку, викликаного курінням, 600 000 випадків смерті в рік від зловживання алкоголем і більше 200 000 випадків смерті від хвороб, викликаних забрудненням повітря. З одного боку, в розглянутих дослідженнях було відзначено, що вживання м’ясної продукції веде до підвищення ризику розвитку ракових захворювань. За даними цих досліджень, рівень ризику, як правило, підвищувався в міру збільшення вживання м’ясної продукції. За підсумками аналізу даних 10-ти досліджень щоденне вживання в їжу 50 г м’ясної продукції підвищує ризик розвитку колоректального раку приблизно на 18%. Виконати кількісну оцінку ризику, пов’язаного з вживанням в їжу червоного м’яса складніше, оскільки настільки ж переконливі дані про причинно-наслідковий зв’язкок між вживанням червоного м’яса і розвитком раку відсутні. Проте, якщо припустити наявність причинно-наслідкового зв’язку, дані тих же досліджень вказують на те, що щоденне вживання в їжу 100 г червоного м’яса може підвищувати ризик розвитку колоректального раку приблизно на 17%. Ризик зростає в міру збільшення кількості вживаного м’яса, проте наявні дані не дозволяють зробити висновок про існування деякого безпечного рівня вживання.

Найімовірніше ризики пов’язані не так з м’ясом. а як з канцерогенними речовинами, що утворюються в процесі приготування м’яса. До них відносять: нітрозаміни і поліциклічні ароматичні вуглеводні, які також присутні в інших продуктах харчування і в забрудненому повітрі. З іншого боку, деякі з цих хімічних речовин викликають або можуть викликати ракові захворювання, однак поки до кінця не зрозуміло, які механізми ведуть до підвищення ризику раку в результаті вживання в їжу червоного м’яса або м’ясної продукції. Відомо також, що вживання в їжу м’яса має ряд позитивних наслідків для здоров’я і немає переконливих даних, які вказали на його абсолютний шкоду.
Рекомендації їсти чи не їсти м’ясо і м’ясні продукти зараз досить таки стримані. МАВР погодилася з рекомендаціями ВООЗ від 2002 року про те, що людям, що вживають м’ясну їжу, слід обмежити споживання м’ясної продукції з метою зниження ризику колоректального раку (проте «безпечні» норми не прописані). У деяких інших рекомендаціях з питань харчування також рекомендується обмежити споживання червоного м’яса або м’ясної продукції, однак ці рекомендації головним чином стосуються питань скорочення споживання жирів і натрію, які представляють собою фактори ризику серцево-судинних захворювань та ожиріння. Тим, кого турбує ризик захворювання на рак, можна порекомендувати скоротити вживання червоного м’яса або м’ясної продукції до випуску оновлених рекомендацій, які безпосередньо стосуються канцерогенності цих продуктів.

Цікавим є той факт, що оцінка ризику розвитку ракових захворювань в результаті вживання в їжу м’яса птиці і риби не проводилися. Не можна стверджувати, що і вегетаріанство в даному питанні має переваги. Як вегетаріанський раціон, так і раціон, що містить м’ясо, мають ряд переваг і недоліків. Проте не проводилося безпосереднє порівняння ризиків для здоров’я, до яких схильні вегетаріанці з одного боку і люди, що вживають в їжу м’ясо, з іншого боку. Виконати таке порівняння важко, оскільки крім раціону харчування між цими групами населення можуть бути й інші відмінності.

Існує і інша група продуктів, при вживанні яких може проявлятися захисний ефект від багатьох ракових захворювань – це фрукти і овочі (ВООЗ, 2019). Важливість боротьби з ожиріння, курінням, гіподинамією особливо важлива, так як в сучасних умовах не існує найефективніших (100%) скринінгових програм профілактики раків (найбільш ефективні скринінги раку шийки матки, колоректального раку, раку простати, раку шкіри, молочних залоз, поки немає ефективних для раку матки і яєчників), а також існують труднощі з ранньою їхньою діагностикою. Однак, ми, на відміну від пацієнтів, знаємо, що існують ефективні сучасні методи, які все-таки дозволяють виявляти онкопроцес на ранніх стадіях його формування.

Боротьба проти тютюну як і раніше залишається одним з пріоритетних напрямків, сформульованих в Рамковій конвенції ВООЗ по боротьбі проти тютюну. Вакцинація проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) і вакцинація проти вірусу гепатиту В є високорентабельними втручаннями для профілактики раку шийки матки та печінки, відповідно (Global Action Plan for the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases 2013–2020. Geneva: World Health Organization; 2013 (accessed 1 October 2016).

Стратегії, спрямовані на боротьбу з іншими факторами ризику, включаючи відсутність фізичної активності, ожиріння, зловживання алкоголем, забруднення повітря всередині приміщень і забруднення атмосферного повітря, впливу канцерогенних речовин на робочому місці і канцерогенів зовнішнього середовища, вимагають міжсекторальних зусиль і встановлення пріоритетів (Керівництво по ранній діагностиці раку [Guide to cancer early diagnosis]. Женева: Всесвітня організація охорони здоров’я; 2018. Ліцензія: CC BY-NC-SA 3.0 IGO).

Якщо у жінки, обтяжений онкологічний анамнез – це не означає, що у неї буде рак. В організмі є фактори захисту. При зміні способу життя, усуненні зовнішніх і внутрішніх факторів ризику / модифікаторів – пухлина може не розвинутися. Завдання лікарів, держави активно пропагувати і впроваджувати ідею здорового способу життя і регулярних профілактичних оглядів населення країни. Сьогодні добре вивчені всі фактори ризику, які призводять до злоякісних новоутворень.

Але ми ними наполегливо нехтуємо. – Чому? Це скоріше зараз питання без відповіді. Можливо, що відсутня єдина державна програма і не впроваджена страхова медицина. Так, наприклад, у японців на першому місці за смертністю – рак шлунку, при цьому тривалість життя в Країні Висхідного Сонця найвища в світі. Це тому що, кожен японець знає, що таке регулярний огляд у свого лікаря, і не просто знають, а виконують рекомендації щодо здорового способу життя і розуміють, що операція і інші методи лікування, проведені на ранніх стадіях розвитку пухлини – це гарантія тривалості життя.

Можливо, у мільйонів людей у всьому світі як і раніше буде розвиватися рак, тому що не всі форми раку можна попередити, їх причини носять багатофакторний характер, а існуючі стратегії профілактики не охоплюють всі групи населення (Керівництво по ранній діагностиці раку [Guide to cancer early diagnosis ]. Женева: Всесвітня організація охорони здоров’я; 2018. Ліцензія: CC BY-NC-SA 3.0 IGO).).
Кількість онкологічних захворювань продовжує зростати в усьому світі. Користь раннього виявлення раку очевидна. Рання діагностика раку спрямована на виявлення випадків захворювань з уже наявними клінічними симптомами на максимально ранній стадії, а скринінги орієнтовані на виявлення безсимптомного раку або передракових станів в практично здорової цільової популяції без будь-яких симптомів.

Так як ожиріння і надмірна вага – найважливіші причини захворюваності та смертності в розвинених країнах і займають друге місце після куріння, боротьба з ними визнані важливими факторами, які можуть призводити до зниження захворюваності. Важливим компонентом профілактики раку є контроль надмірної ваги і фізична активність.

Розкажіть це своїм друзям і, можливо, ви врятуєте чиєсь життя!

Краща операція – це операція, яку не зробили.

Чи можна профілактувати рак?

Лікарі часто замислюються: Чому багатьом не цікаві програми, які дозволять врятувати своє життя та запобігти деяким хворобам?

З якоїсь причини люди масово, не прагнуть зробити те, що об’єктивно здається логічним – побороти хвороби.

Коли ми щасливі, коли нас нічого не турбує крім побутових приватних справ ми не замислюємось про своє здоров’я. Ми не замислюємося про онкологічні захворювання і живемо так, нібито ніколи не можемо захворіти.

Сучасний світ влаштований так, що він відтворює для кожної людини індивідуальну програму життя: май більше, май більше друзів, май більше дітей, май більше жінок, чоловіків, май більше грошей, більше комфорту, використовуй все це, що б отримувати благополуччя в насолодах,-  і будеш щасливий. Ми живемо тільки майбутніми мріями, фантазіями, а не реальністю.

В ході еволюції сформувались механізми психологічного захисту, які не дозволяють безпосередньо контактувати з темою власної смертності. Еволюцією програмуються наші реакції на майбутнє: залежністіь, трудоголізм, повсякденні ритуали, нарцисизм, тривожність, депресивність – все це може розглядатися як стратегії зменшення страху перед смертю та хворобами.

Незважаючи на те, що на логічному рівні всі ми розуміємо, що ми не є безсмертними, і що ми колись помремо – лише у виняткових випадках ми дійсно розуміємо цей факт. В нашій психіці формується комплекс противаг і захистів для того, щоб не контактувати з думкою про смерть та важкі захворювання. Когнітивні спотворення – «віра в рятівника» або віра в «власну винятковість» – витісняють логіку з нашої свідомості.

З одного боку – ми живемо без помилкових необґрунтованих страхів, але з іншого – ми забуваємо, що саме цінне це наше життя, і майбутнє народжується з сьогодення.

Кожен з нас на підсвідомості намагається гнати від себе думки, які йому неприємні. У підсумку ми не вирішуємо, а відкидаємо проблеми. Ми не проводимо аналіз проблем, тому що боїмося подивитися їм в очі і зіткнутися безпосередньо з ними та їх наслідками. Куди простіше закрити на них очі, постаратися не думати про неприємні речі. Витиснені таким чином проблеми не зникають, а просто в майбутньому можуть виникнути, коли людина до цього не готова.

На жаль, в Україні сьогодні спостерігається тенденція до збільшення нових випадків захворювання на рак і не завжди причиною цієї тенденції є оточуюче середовище. Відсутність впровадження програм скринінгу, зауважимо, програми є, але там, де вони не впроваджені – захворюваність росте.  Наприклад, показники смертності від раку простати в Україні – це 41 випадок на 100 тис. населення. У світі цей показник  становить 18,7 на 100 тис. Така статистика передусім пов’язана з тим, що чоловіки досить рідко звертаються до фахівця – у нас відсутня культура профілактичних оглядів у уролога. В Україні сьогодні метастатичне захворювання виявляється в 21% серед вперше діагностованих хворих. У США такий показник складає лише 5%. Все це обумовлює високу смертність протягом першого року після встановлення діагнозу – 16.5% за матеріалами свіжого випуску Канцер Реєстру та за даними Міністерства охорони України.

Невтішна статистика з раку кишківника, коли ми всі усвідомлюємо про те, що кожного дня з їжею вживаємо канцерогени, які накопичуються з роками і після 40 років в кожної людини може з’явитись поліп, який з часом перероджується на злоякісну пухлину. І це також не спонукає багатьох до планового обстеження (скринінгу).

Тому наша мета розповісти про існуючі скринінги, які працюють в багатьох країнах та допомагають врятувати своє життя і життя близьких людей.

Рональд Рейган хворів на рак товстої кишки, його оперував знаменитий колопроктолог Лі Сміт. Коли іменитий пацієнт запитав Сміта, що треба було зробити, щоб не захворіти, той відповів:

“Слідувати профілактиці. Якби ви зробили повну колоноскопію в 50 років, ви б раком не захворіли”.

Зараз в США завдяки впровадженню таких простих, але обов’язкових заходів (там за цим стежать страхові компанії) летальність від колоректального раку знизилася на 43%.

Профілактика онкозахворювань в медичному центрі «Інномед - центр ендохірургії»

Скринінги:

  • Скринінг раку кишківника та прямої кишки
  • Скринінг раку шийки матки
  • Скринінг раку простати
  • Скринінг раку молочних залоз
  • Скринінг раку шкіри

Діагностика:

  • Захворювань яєчника
  • Захворювань матки (гіперплазія, міома)
  • Захворювань маткових труб
  • Захворювань яєчка
  • Захворювань сечового міхура
  • Захворювань щитоподібної залози

Гаряча лінія по питанням онкології

+38 0432 50 80 60

 

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я і про здоров’я близьких – пройдіть скринінг, для запобігання онкологічних хвороб.

Наші спеціалісти

Знайомтесь - наша команда справжніх професіоналів своєї справи. Постійне навчання та самовдосконалення дозволяє нам проводити операції світового рівня

Ожиріння і рак
Григоренко Андрій Миколайович

хірург, онко-гінеколог

Ожиріння і рак
Антонюк Євген Сергійович

хірург, загальна хірургія

Ожиріння і рак
Церковнюк Руслан Георгійович

хірург, уролог

Ожиріння і рак
Демиденко Юрій Олександрович

хірург, шлунково-кишковий тракт

Ожиріння і рак
Магдебура Сава Олександрович

онколог, дерматолог

Ожиріння і рак
Сливка Елліна Валеріївна

онко-гінеколог

Ожиріння і рак
Вагіф Етібаровіч Абдуллаєв

онко-гінеколог

Ожиріння і рак
Пузир Олександр Іванович

анестезіолог

Відгуки пацієнтів з Facebook

Дякую всьому персоналу центру ендохірургії Інномед за вашу чудову роботу! Особлива вдячність хірургу Андрію Миколайовичу Григоренко за його лікарський талант і високий професіоналізм, анестезіологу Андрію Володимировичу, лікарю Вагіфу Етібаровичу за відповіді на всі-всі мої запитання та увагу, медсестричкам - за найбезболісніші ін'єкції, перев'язки і їх гарний настрій. В центрі створені всі умови для максимального комфорту в до та післяопераційний період, лікарі завжди на зв'язку, що дуже важливо. Інномед, бажаю успіху вашій справі, ви молодці!

Неля куцик

Відгуки пацієнтів з Facebook

Дякую інномеду за такого лікаря як Григоренко Андрій Миколайович, нехай Бог благословить його і його сім'ю, він врятував не одне життя, багато людей це знає. Низький Вам уклін за Вашу дуже важливу працю...

Федір Білоус

Відгуки пацієнтів з Facebook

Дякую, за дійсно європейське обслуговування та за уважність, професіоналізм. Увесь персонал, уважний та з розумінням ставляться до пацієнтів. Лікарі які з тобою 7днів на неділю та 24 години на добу, це рідкість, хочеться щоб так було скрізь.

Олена Боровська

Відгуки пацієнтів з Facebook

"Інномед" у Вінниці - це європейський рівень (а то й вище). Надзвичайно висококваліфікований персонал. Неперевершенний хірург - Андрій Миколайович Григоренко - талановитий, високоосвічений, майстер своєї справи, який постійно дбає про свій фаховий рівень. Таких Лікарів, мабуть, на Землю посилає Бог з особливою місією. Медсестри чудові. Особливо Жанна - професійні і людські якості гармонійно поєднанні в цій людині . Велике всім дякую)!

Олена Самборська Щадей

Відгуки пацієнтів з Facebook

Тут лікарі , яким не страшно довірити своє життя. Персонал ввічливий та доброзичливий. Умови гідні європейського рівня. Дуже вдячна за допомогу. Рекомендую.

Альона Швець

Відгуки пацієнтів з Facebook

Дякую персоналу клініки за професійну допомогу!Залишились тільки приємні враження від візиту як при консультації,так і під час операційного і післяопераційного періоду. Уважний персонал, оперативна допомога,чітко і зрозуміло пояснили суть проблеми та механізм її вирішення в процесі операціі,порадувала чистота та зручність палати! Зокрема вдячна-Григоренку А.М., лікарю Ірині Валеріївні та медсестрі Дар‘і👍

Оксана Барабаш

Відгуки пацієнтів з Facebook

Великий респект Андрію Миколаєвичу за його професійну майстерність, Еліні Валерівній, за кваліфіковані консультації та постійну підтримку, Олександру Івановичу (анестезіолог) за його щирість 👌.Також вдячна персоналу відділення ендохірургії, проведений період часу в клініці, залишив приємні враження і емоції. Медичній сестрі Даші вітання. Дякую ВАМ ВСІМ за те що Ви є !

Ганна староста

Відгуки пацієнтів з Facebook

Я была в этой клинике, операция. И хирург, и анестезиолог и младший персонал, все профессионалы своего дела.Идеально чисто. Уход после операции надлежащий. Спасибо, всем кто нуждается, рекомендую.

Ірина Марахович

Відгуки пацієнтів з Facebook

Хочу висловити велику вдячність лікарю з великой букви Андрію Миколайовичу за його золоті руки. Ще зовсім недавно сама шукала в інтернеті , до кого би звернутись із своіми проблемами. Дуже багато гарних відгуків прочитала про клініку Інномед, а саме про Григоренка А. М. І зараз вже як бувший клієнт цього лікаря , хочу порекомендувати всім у кого є проблеми - звертайтесь, тут вам обов'язково допоможуть. Рівень обслуговування - височайший, всі за тебе піклуються, переживають. Звичайні лікарні - в долю не падають. Також дуже дякую Еліні Валеріівні, яка постійно на зв'язку, все підскаже, розкаже , порадить і ти відчуваєш себе сильним. На даний час це , погодьтесь, дуже велика рідкість. І ще що приємно кидається у ввічі - це гарний, привітний настрій всього медперсоналу КЛІНІККИ ІННОМЕД . Низький уклін за вашу роботу!

Антоніна Сікорська

Контактна інформація

Ми будемо раді відповісти на всі Ваші запитання

м. Вінниця, вул. Хмельницьке Шосе, 96 г

Відкрити мапу
Закрити мапу

Наші проекти